Reviving Dafnomili 48A

Design: 2010 • Construction Completion: 2012 • Client: Client and Angeliki Skouras Foundation • Area: 975 sqm • Sector: Residential, Adaptive Re – Use • Services: Architectural Design & Author Supervision • Awards: Best implemented for Residence project Distinction 8th Biennale of Young Greek Architects, Architecture Awards 2013 Organized by Hellenic Institute of Architecture • Photography: Erieta Attali Photographer , Nikos Karampinis

In the Re-structuring of Dafnomili 48a, a conversion of a 1970’s -6 storey- office block to a building of 9 contemporary apartments for rent, the architects developed a composed architectural methodology in order to create alternative living spaces through minimal interventions to the preexisting building, while addressing extreme budgetary limitations and architectural issues on renovation methodology.

The primary interventions:

1/ The restructuring of the plan, in order to accommodate supporting spaces to the living environment. A composed core of small scale supporting functions (kitchen, bathroom, etc) mirrors in position the existing circulation core and creates two clear open plan spaces at the front and the rear façade that function as the primary living space.

2/ Creating semi-opened living space by removing the elongated windows of the façade and replacing them with fenestration along the entire height of the floor, positioned in recess.

3/ Redesign of railings and entrances of the building, as well as the railings of the staircase.

4/ The use of color as an alternative lining material, applied throughout the building; black geometrical patterns revise the impression of the existing space and amplify the experience of the interior and exterior.

Dafnomili entrance caption 1

Architectural Design: AVW Architecture • Authors: Angeliki Athanasiadou, Katerina Vassilakou • Structural Engineers: Alexandros Athanasiadis and Associates • MEP & HVAC Engineers: Paris Mitsoudis • Construction: GNOMON SA